Vraagstukken die bij organisatieopstellingen aan bod komen zijn vraagstukken die dieper gaan dan operationeel niveau. Ze reiken verder dan vragen over individuele personen, kwalificatie van medewerkers en beleidsontwikkeling.
U kunt daarbij denken aan:
- Vraagstukken omtrent het leiderschap;
- Problemen in de samenwerking;
- Politieke spelletjes;
- Groot verloop van medewerkers;
- Stammenstrijd tussen afdelingen;
- Onverklaarbaar hoog ziekteverzuim;
- Gebrek aan verantwoordelijkheid;
- Gebrek aan saamhorigheid.
In de systeembenadering worden organisaties als een systeem van samenhangende onderdelen wordt beschouwd. Bij een organisatieopstelling wordt een dergelijk systeem opgesteld en wordt er dus naar het grotere geheel gekeken. Zichtbaar wordt waar de energie in de organisatie onvoldoende kan stromen en waar de diepe wortels van de optredende problemen hun oorsprong vinden.
Organisatieopstellingen tonen door dit inzicht mogelijke wegen naar succesvollere medewerkers en naar verhoogde doelmatigheid van organisaties.
De eerste organisatieopstellingen dateren van 1995. Sindsdien hebben vele organisaties al baat gehad bij een organisatieopstelling, doordat in één oogopslag zichtbaar werd waar de spanningen en verstoorde verhoudingen binnen de organisatie vandaan kwamen. Daarom ook dat het fenomeen organisatieopstelling, net als familieopstellingen, steeds meer in de belangstelling staat. De oorspronkelijk sceptische houding tegenover deze nog jonge methode heeft dankzij de vele succesverhalen plaatsgemaakt voor een groeiende interesse naar een inmiddels volwassen vakgebied.
Benieuwd hoe zo’n opstelling nu in zijn werk gaat? Lees dan meer over de werkwijze. Of neem contact met ons op om te bespreken hoe een opstelling voor uw organisatie waardevol kan zijn.