Organisatieopstellingen zijn voortgekomen uit de familieopstellingen die door de Duitse therapeut Bert Hellinger zijn ontwikkeld. Hellinger (1925) was oorspronkelijk missionaris in Zuid-Afrika die op basis van een hele reeks therapeutische opleidingen (psychoanalyse, gestalttherapie, transactionele analyse, gezinstherapie, hypnotherapie, NLP, provocative therapy en festhalt-therapie) een manier van werken ontwikkelde die we nu kennen als familieopstellingen.
Een familie wordt in dit verband vaak aangeduid als een “systeem” waarmee aangegeven wordt dat het bestaat uit kleine onderdelen die als geheel moeten samenwerken.
Vanuit het werken met families ontstond daar gaandeweg het besef dat niet alleen families maar ook organisaties beschouwd kunnen worden als een systeem. En dat ook binnen organisaties dynamieken en verstrikkingen kunnen bestaan die het optimaal functioneren van individuele leden en van het systeem als geheel in de weg staan.
Steeds meer organisaties maken dankbaar gebruik van een opstelling om te leren hoe hardnekkige problemen verholpen kunnen worden. Benieuwd hoe een organisatieopstelling waardevol kan zijn voor uw organisatie? Lees dan meer over de toepassingsgebieden of neem contact met ons op.